Tuesday, 18 September 2012

Tutorial Pasang Balloon Header + Freebies

Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera.

Meehe~ korang tau tak balloon header tuh apa? Alaa..header yang macam awan2 tu. Tak paham lagi? Okay, cube tengok gambar kat bawah ni. Gambar ni tunjuk function balloon header. Pada pendapat puteri, balloon header ni just untuk extra design untuk blog korang bagi lebih comel lah katakan.




Ha...nampak? Itulah function dia. But, tak semestinya untuk header je. Letak kat tempat lain pon boleh, but untuk tuto hari ni, puteri ajar for header jer lah dulu ye. Okay, Jom!

1. Dashboard > Template.

2. Tekan Ctrl + F dan search kod :

<head>

3. Then, pastekan kod kat bawah ni di bawah kod <head> tadi.


div style=" background-image: url('URL IMAGE'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 65px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>
<div style="width:555px; position:absolute; top:55px; left:360px;"
URL IMAGE : Gantikan dengan Url balloon header korang.

4. Then, preview kemudian kalau dah jadi, Save!.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Freebies Section :


http://2.bp.blogspot.com/-f8aTxLewM10/UFg1afvBD-I/AAAAAAAAAqM/Ur_hGWk4Z0o/s1600/puteribatrisyiafreebies.gif

Credits : Nina Zaharin


http://i954.photobucket.com/albums/ae24/NinaZaharin/l_0217.gif


Credits : Zara

http://i.imgur.com/q0Nae.png







1 comment:

deqjamucuxx said...

rajin nye uat tuto:) bagus-2