Tuesday, 14 February 2012

Tips ramaikan follower

Hai korang, first off all puteri nak mintak maaf coz bile puteri tulis entry yang menarik jer bile klik tak de. Sori sesangat puteri nak susun sepuluh jari nak minta maaf kat korang. Bukan aper bile puteri tulis entry jer ade jeer yg x kene. Post tak der lah tersalah post la macam2 la. Ok skunk puteri nak kongsi ngan korang tips nak upkan follower. Puteri nak kreditkan kan kat link nih--->http://coklatlover95.blogspot.com jangan lupe follow + visit blog akk nie tau coz dye lah yang memberi inspirasi pada puteri untuk tulis post nih ok.


  
1. Blogwalking (BW)
Blogwalking atau lebih dikenali dengan blog berjalan. Aha! Kalau korang nak follower korang up, up and up. Korang kenalah rajin blogwalking. Hah! jangan blogwalking jea. Tinggalkan jejak atau link korang supaya dorang boleh datang jenguk balik blog korang tu.

2. Tinggalkan link di link exchange
Korang tahu tak link exchange tu apa?
Meh, nak tunjuk contoh gambar:-
* Klik untuk tumbesaran yang mendadak 

Hah! itulah link exchange. Sesetengah blog, tuan empunya letak. Ada jugak yang tak letak. Kalau korang pergi blog dan ada link exchange, korang tinggalkanlah link korang kat situ! InsyaAllah, blog korang akan menghadapi traffic jam yang sangat teruk. --"

3. Postkan entry yang menarik
Wahh, menarik? Macam mana tu? Hah! itu bergantung pada kreativiti korang untuk menarik pengunjung untuk membaca blog korang. Bila dorang dah suka entry korang tu, dorang akan follow. Dan manalah tahu dorang akan bookmarks-kan blog korang? Gunalah kreativiti korang time ni! Kalau bukan sekarang, bila lagi?

4. Follow blog orang lain
Hah! Ini amat-amatlah penting. Bagi puteri lah. Tapi korang jangan just follow jea. Lepas follow tu, bagi tahu blogger yang korang dah follow dan mintak tuan empunya blog untuk follow balik. Itu penting! Tapi, ada jugak sesetengah blogger tak suka istilah "you follow me, i follow u back" Kata dorang, jangan paksa. Siap buat amaran kat sidebar blog dia yang dia tak gunakan istilah tu tp dia gunakan istilah " I will follow u if i like ur blog" Hah! itu memang amat dibenci oleh puteri. puteri rasa bukan puteri sorang je kan? Ramai!

5. Buat tutorial yang berguna
Berguna? Macam mana tu? Alahh, contohnya tutorial nak centerkan header ke apa ke. Yang penting berguna untuk pengunjung! Tapi kalau korang nak buat tutorial, korang kenalah pandai-pandai. Puteri nak cakap pon tak boleh sebab tak pernah buat tutorial.

6. Join geng blogger kat facebook
yang ini mesti ramai dah tahu kan? Alahh, senang jea. Kalau lama sangat nak tunggu orang invite korang untuk join geng blogger tu, korang mintak permission untuk join dari admin. Senang! Oke, puteri bagi antara-antara geng-geng blogger yang wujud di facebook. Nanti korang bolehlah nak mintak join dengan admin.


Ok tuh jer lah ek. Semoga terhibur. Bye2


No comments: