Friday, 24 August 2012

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum  



Eh! pejam celik buka tutup tolak tarik dah raya dah kan bukan setakat dah raya nak habis raya dah pun!. Kenapa? lapuk sangat ke entry aku? takpelah lapuk ke hapak ke aku still nak post jugak!. So..memandangkan dah nak abes raya and orang sume dah balik KL meneruskan rutin harian. (pegi sekolah? ye, sememangnya). Apa pengalaman korang beraya kat kampung?. Mesti best kan?

Ade ke yang putus tangan? ha~ jangan2 tangan kita ni lama lagi nak guna kang belum sempat kahwin dah kudung.lullz.(gatal pulak aku memalam ni). Aku ni dok tanya orang aku pulak acano? Best? Bolehla..aku tak macam korang, balik kampung 2-3 hari sebelum raya sbb nk buat persiapan malam raya bersama-sama keluarga besar anda sambil memasang lagu dendang perantau. pergh! tidak terhitung rapatnya.

Aku kampung aku 5 minit dah sampai dah weh. Setakat tengok muka nenek gua yang bersilat masak rendang tu dah sememangya satu kewajipan. Kiranya, rumah nenek aku nih dekat KL jer lah. Tapi, itu belah mak aku belah bapak aku pulak kat Shah Alam, Selangor. Paling lambat pun sampai 1 jam macam tuh. So..buat apa aku nak balik kampung 2-3 hari sebelum raya? Kampung pun dekat.

Malam raya tu tak de lah aku tolong nenek menganyam ketupat ker apa. Aku dok umah tengok tv sambil makan kacang ( sempoi tak? ) esoknya baru bertolak pegi rumah nenek bersalam-salaman, bermaaf-maafan, bersenggol-senggolan. Baju raya aku warna coklat plain jer. Maklumlah memandangkan aku ni dah besar (sangat) jadi tiada lagi lah istilah corak love2 kat baju raya tu kan. Yang Simple2 jer. Duit Raya pon makin ciput about two hundred something lah..sikit kan? kadang2 aku terpikir acano mase kecik2 dulu aku boleh dapat sampai 500 bagai? (pelik? -.-). Sorry lah gambar malas nak tepek kat sini. Sebab nanti korang cair pulak ( tangan di bahu, mata ker atas, mulut memuncung ) bye!

2 comments:

Nur Afiqah said...

Masa kecik smpai 500 ?! Aku masa kecik tak pernah sampai banyak tu weh. Sekarang pun sama weh :p

Gadis Merah Jambu said...

Tu lah kan?! Aku pun tak tau :p rezeki gua der nak buat mcm mane kan? :p