Tuesday, 19 June 2012

Cara ambil Link tanpa menggunakan photobucket/ Imgur



Ok. Hari ni excited sgt sebab baru belajar something new!. Ahah lepas korang belajar tutorial nih, tak pyahlah korang nak pergi sign up bagai kat photobucket n tak payahlah nak tunggu loading lama2 bagi mendapatkan link yang korang nak upload tuh. Sesetengah orang dah tau dah sal bende nih. Puteri nak bagi kat orang yang tak tau n nak tau jer ok!. Ok let's start!.

1. Mule2 korang sign up blog > Posting. *Pastikan korang dah save artwork korang tadi ditempat yang senang dicari.*

2. Lepas tu, korang pegi dkat insert image cam anak panah dalam gambar kat bawah nih:


3. Then lepas korang click dye akan klua satu small page yang ada tulis *Upload, From your Phone, From Picasa Web, From Webcam, From Url* kan?. So, korang click  Upload then korang choose file.

4. So, korang choose lah file yang korang save tadi.

5. Dah choose? sekarang, korang tekan butang Add Selected:


6. Lepastu gambar artwork korang tuh akan terpampang dekat kotak post korang kan?. Sekarang, korang cume perlu klik Edit Html jer dkat atas tuh macam nih:




Lepas dah klik tuh korang amek link korang daripada tanda " yang pertama hingga sampai habes tanda tuh ok. Tak faham? tengok contoh kat bawah nih:


*Hint nak cari url korang, korang kene tau name file korang aper kalau tau, korang just tkan F3 or Ctrl+U dan cari nama file korang tuh. Macam contoh di atas puteri namakan file puteri, puteribatrisyia  so nampak tak link puteri pon ade nama file puteri kan?.*

Pastikan korang save file korang Save For web n Devices ok?.








No comments: