Sunday, 15 July 2012

Disable Right Click with and without text



Assalamualaikum n Holla Guys ^_^

Hah..disable right click ni maknanye korang tak boleh right click lah. Dipendekkan cerita kalau orang tu nak copy ape-ape kat blog korang tuh..dia boleh copy perkataan jer menggunakan khidmat Ctrl + C. Faham tak? tak faham jugak? Okay..cube korang try.

1. Dashboard > Template > Edit Html

2. Tekan Ctrl + F kemudian, search kod ni :


---------------------
<body>
---------------------


3. Jumpa? Ok. Sekarang padam code tadi, kemudian gantikan dengan kod di bawah :

----------------------------------------
<body oncontextmenu='return false;'>
----------------------------------------

4. Preview, mase korang preview try right click kalau tak boleh maknanya jadi lah tu. Tapi, kalau boleh, cuba lagi..maybe ade kod yang salah tu..Dah jadi? Save. :D

No comments: